banner-na-strone-po-zmianie-fotki-1-v2

Aktywny senior – niewykluczony

Projekt zakłada systemową animację czasu wolnego osób starszych w wieku poprodukcyjnym, wykazujących bezradność życiową i w prowadzeniu gospodarstwa domowego, zamieszkujących w budynku przy ul. Antoniuk Fabryczny 40/48 w Białymstoku (budynek dawnego hotelu Iga), który zamieszkują osoby zagrożone „eksmisją na bruk” oraz seniorzy osiedla Dziesięciny i osiedli przyległych, poprzez intensywną pracę opartą na wykorzystaniu różnych narzędzi aktywizacji społecznej, prowadzoną prawie od 5 lat w Klubie „Dobry Czas”, który mieści się w w/w budynku.

Aktywizacja społeczna środowiska lokalnego obejmuje:

• terapię zajęciową w postaci arteterapii,
  • aktywizację ruchową,
  • zajęcia rekreacyjne,
  • zajęcia kulturalno – oświatowe,
  • wieczorki filmowe,
  • zajęcia edukacyjne,
  • zajęcia promujące czytelnictwo,
  • gry i zabawy umysłowe,
  • wspólne spotkania i śpiewy,
  • zajęcia plastyczne,
  • spotkania integracyjne przy muzyce,
  • warsztaty krawiecko- rękodzielnicze,
  • warsztaty malarskie,
  • warsztaty kulinarne, prowadzone w ramach Klubu „Dobry Czas”, będącego formą zagospodarowania czasu wolnego jak i integracji uczestników projektu.

Skuteczność wsparcia zapewnia ścisła współpraca ze środowiskiem lokalnym, (Parafią Rzymskokatolicką Św. Kazimierza Królewicza, Prawosławną Parafią Świętego Ducha w Białymstoku wolontariuszami z Dziesięcin) oraz z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Rodzinie.

Projekt „Aktywny senior – niewykluczony” jest dofinansowany ze środków Prezydenta Miasta Białegostoku.

7ab8289208